6 tanker om “VIDEO – Lost in the Garden

 1. Flyr ikke Brett med vel mye bremsepådrag stort sett hele tiden, også i lav høyde? Er dette å anbefale for de fleste av oss piloter? Det var vel nesten bare når han landet at han fløy tilnærmet handsoff så langt jeg kunne se. Jeg skriver dette fordi jeg i april var vitne til at omtrent 10 piloter krasjet fra lav høyde i turbulens og brå endring av vindstyrke på grunn av for stort bremsepådrag. Har selv fløyet på samme sted noen hundre ganger i svært skfitende forhold med lett bremsepådrag (10-15 cm) uten annet enn småkollapser. Jeg vil tro at dersom vi vanlige piloter gjør som Brett (og sikkert mange andre konkurransepiloter), vil vi snart figurere på ulykkesstatistikken. Har andre piloter noen kommentarer til det jeg har skrevet her?

  • For meg ser det ikke ut som han har for mye bremsepådrag.
   Aktiv styring er det du ser han utfører. I tillegg til vektstyring i seletøyet er bremselinene dratt ned til det punktet at de er stramme, uten at vingen bremses mye ned.
   Han holder håndtakene med en teknikk som eg kaller en «halv wrap» for å stramme opp linene.
   Dette er vanlig for mange piloter som har lang erfaring. Særlig ved pilotering av «hotte» vinger.

   Fordelen er bedre følelse med hva som skjer i vingen, samt litt raskere responstid om man raskt må bremse ned for å forhindre at vingen skyter frempå, eller forhindre en kollaps.

   • Takk for greit svar, Per-Inge. Jeg har tatt en titt på noen videoer for å se hvordan piloter holder i bremsene når de flyr, blant annet denne: https://vimeo.com/channels/paragliding/179781775

    Her ser det ut til at piloten holder et fast grep i alle raiserne så godt som hele tiden. På meg virker dette som «passiv flyging». Har du noen kommentar til denne typen flyging?

    • Hei Atle! Passiv flyging er snilt sagt, jeg ser mange som holder litt i raiserene men sjelden noen som ikke slipper for å svinge engang. Jeg tror det kommer av nervøsitet og en trang til å dempe den vippefølelsen man har i termikk. Han her bør ikke tenke på å begynne å fly podsele engang, i de kjenner man virkelig på termikken.

 2. Gimbal brukt med måte er fint, men enkelte ting er nok kult å se på for oss som vet hva som foregår men er forvirrende og kanskje uforståelig for andre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *