Værsiden

NOAA

AK: «Meteogram og Sounding. Ved meteogram er det viktig å velge vind i høyden, for eksempel vind på 750 hpa, 850 hpa og 950 hpa (velges fra SFC kolonnen). Ved Sounding velger jeg «all», noe som også gir et bilde av cirrus den aktuelle dagen. Samtidig sjekker jeg ofte sounding over to tidspunkter, eksempelvis kl. 12 z og 15 z, for å få et inntrykk av dagens utvikling.»

Vågå, VoleBøverdalen, JuvassFåvang, LindvikskampenMoelv – RingTrysil, TrysilfjelletSundvollenHjartdalAlvdal, TronfjellAndre flysteder (via flightlog.org)

——————-

Diverse prognoseverktøy.

SMHI – Termikk, vind og skydekkeprognoser – prognoser for 24 timer og 48 timer(kun termikk og skydekke) – passordbeskyttet.

Metoffice – Trykkkart og frontprognoser.

XCskies – Google maps-oversikt basert på GFS-modellen til NOAA. Modellene er laget med tanke på soaring. Betalingstjeneste.

YR.no

AK: «Fin side som viser vær på en enkel måte. Kvaliteten på vindvarsel kan være usikker og må sjekkes mot andre kilder. Bruker ofte detaljert timesvarsel som viser grafisk hva slags skydekke man kan forvente(særlig i forhold til cirrus). Tekstvarselet gir også et realistisk bilde på langtidsprognoser. Siden viser også værstasjoner rundt omkring i landet, som måler blant annet faktisk vind. Som alternativ sjekk www.storm.no

Kvitfjell Alpinanlegg – Værprognoser og værstasjon i 1000 moh. ved Fåvang, og værstasjon i 900 moh på Venaby. Viktig verktøy for flyging i Gudbrandsdalen.

Juvasshøe – Værprognoser og værstasjon på Juvasshøe på 1890 moh, og værstasjon på Sognefjell 1413 moh. Målestasjon er plassert rett overfor Dugurdsmålkamp-starten i Juvass.

Noen utvalgte steder: Vågå- VoleRingebuMoelvSundvollenTrysilfjelletTynset

Avansert Kart – Viser prognoser for vind (10 m over bakken trolig) og vær over østlandet. Greit å bruke dette som en alternativ kilde til SMHI sine vindkart(1000 m over middelhøyde).

Radar Sør-Norge – Viser faktisk nedbør de siste timene over hele Sør-Norge.

Satelitt Europa – Viser faktisk skydekke de siste timene over Norge og Europa.

Oversikt faktisk vind fra værstasjoner – Viser faktisk vindstyrke og nedbør på yr.no sine værstasjoner i Norge.

Værstasjoner / Webcam

Vinddata fra met.institutt. – Gir en oversikt over vinddata fra alle målere til met.institutt rundt om i Norge. Disse målingene har flere intervaller enn det som fremkommer på yr.no. Utarbeidet av Stjørdal-klubben.

Vågå – Vole (Riksanlegget) 1070 moh. – Vågå Vole – tlf: 92820774 (værdama – automat)

Storefjelltoppen – 1149 moh. Gir god oversikt over faktisk vind i høyden ved flyging ved Sundvollen, Drammen og nærliggende starter.

Hvordan sjekke været for distanseflyging?

AK: «Jeg sjekker været så og si vær dag i sesongen. Dette skjer via de enkle oversiktene på yr.no, som gir deg et bilde på om det kommer en god dag den neste uken. Hvis langtidsprognosene holder seg gjør jeg en nærmere undersøkelse på kvelden etter kl. 19:30, fordi det er da SMHI sine prognoser er oppdatert. Jeg sjekker normalt vind og værvarsel på yr.no, SMHI og NOAA. Jeg ser også på Met Office sine trykk og frontvarsel.

På morgenen gjør jeg en kontrollsjekk av værprognosene for å se om meldingen er endret og om dette påvirker valg av startsted for dagen. På dager hvor det meldes en del vind sjekker jeg også hvor sterk faktisk vind som er observert på værstasjoner i nærheten, særlig vindmålinger fra værstasjoner som er plassert høyt. På dager med melding om skydekke, ser jeg også på radar og satelittbilder som viser hvor skydekke ligger, hvordan det beveger seg og hvor det eventuelt regner.

For distanseflyging er det ikke bare interessant å sjekke været på flystedet du planlegger å dra til. Det er også lurt å sjekke været langs den ruta du planlegger å fly. Det kan hende det meldes motvind etter 50 – 60 km avgårde på den beste retningen fra det flystedet du tenker å dra til. Dette kan være et moment for å benytte et annet sted som gir bedre forhold langs ruta. Eller det kan være et moment at dagen bør benyttes til T/R-flyging?

Et annet viktig poeng er å sjekke kilder opp mot hverandre. Melder for eksempel yr.no mindre vind enn hva SMHI og NOOA gjør? Dette kan være fordi yr.no melder bakkevind, mens SMHI melder vind høyere opp.

Det er også viktig å ha et realistisk bilde på værmeldingen og valg av startsted. For eksempel unngå å legge for mye vekt på et varsel hvis 2-3 andre varsler blinker i motsatt retning.»