Per Arne Soldal flyr samme dag en nesten identisk rute på 123,9 km og setter ny norgesrekord. (Artikkelen"Milslukere med hangglidere og paraglidere") Egils tur går derfor nærmest i glemmeboka selv om også den er lengre enn den gamle rekorden ! Ronny Helgesen er også hakk i hæl....  
=NIMBUS=
 

Av Egil Dilkestad

 

Vole passeres. Foto: Egil Dilkestad

BISMO-VOLE
-Nå må dette gå, tenker jeg, tankene går i spinn, for nte gang er jeg på vei oppover igjen, etter å ha studert Skamskarkampen (sørøst for starten ved Aursjøen) på nært hold flere ganger.  Høyden kommer, etter mye slit og funderinger, og jeg legger meg etter gruppen som flyr på platået nord for Finndalen. Jeg er i følge med Gunnar Sætre og Mai Britt Ulviksbakken en liten stund, men vi velger forskjellige ruter og snart er jeg alene. En boble ved Raklåvatnet løfter til skybas, jeg glir ut av den til en ny ved Gjerdingshøi. Finndalen krysses mot Bukkehaugan, men jeg legger om mot starten på Vole før jeg kommer så langt.

VOLE-SMUKKSJØSETER
Over Vole kommer jeg inn lavt, men jeg tar tak i et løft rett øst for starten. Løftet utvikler seg fint, og ender ved skybas (ca. 2400moh) over Blåhø. Der venter Ronny Helgesen, og det er bra, her kan jeg lære noe. 
Etter armer som peker og roping som ikke forstås flyr vi fra sirkel til linje mot Høvringen og Rondane, mot det ukjente. Gudbrandsdalen krysses. Jeg er nær en religiøs følelse, skjønner disse romfarerne (du verden!).                                                        
Vi har kurs for åsen rett nord for Smukksjøseter. På nesten en mil har vi ikke opplevd noe løft, og jeg begynner å bli nervøs. Ronny er rett foran meg til høyre, da jeg kjenner en svak rykking på venstre siden, og jeg dreier forsiktig mot bevegelsen. 
Dette blir min redning. (Her må jeg bemerke at Ronny hører dårlig bakfra..). 
Et svakt løft utvikler seg til 4 m/s og igjen er jeg i skybas.SMUKKSJØSETER-RONDANE

Ovenifra ser det ut som om Ronny flyr på hang. Skybas er urolig, jeg blir nervøs og flyr ut av løftet mot Bråkdalshø, hvor det fortsatt er litt urolig. Jeg reiser videre rett mot Digerronden. Bakkefarten er god, vinden er i rygg og synket er ikke avskrekkende. 
Jeg slapper av noe, og hiver i meg noe nøtte/mandler/rosinerblanding, samt suger inn noe vann. Naturen er mektig i Rondane, men den er tørr, og mesteparten er løse steinskiver. Sist jeg var her var i 84, da til fots. Jeg mener å huske at Rondane ble Norges første nasjonalpark i 1962. Ikke rart det, her er det ikke mye vannkraft å bygge ut, og i tillegg var det kanskje den gang noe langt til fall av betydning. 

Strekket ender midt i vestsiden på Digerronden, taktikken endres, langsomt krysser jeg frem og tilbake på hang, høyden øker bare gradvis. Ved toppen ser jeg Ronny komme lavt over Bråkdalshø, men han vender nordover og lander i Verkilsdalen.   
Etter noen innklapper utenfor eggen av fjellet klarer jeg å fange en boble opp til skyene. 


RONDANE-SØLENKLETTEN
Folldal krysses, men jeg innser at jeg mangler referansepunkter. Skolegeografien hentes frem, og jeg fabler om Tynset og Alvdal. 
Dette er navn som jeg fanget opp mellom samtalende hanggliderpiloter, de hadde nok flydd dit. Jeg skimter dalfører og fjell. 
Kursen stikkes mot nordsiden av et fjell som viser seg å være Sølenkletten.  
Bare svake løft, jeg klarer ikke å ta noen av dem til skybas. Ferden ender på nordsiden av Sølenkletten. 

Jeg river av meg selen, drar ned buksa og pisser. 

                                         Vole passeres.

Ronny Helgesen over BlåhøRonny Helgsen mot Rondane fra Gudbrandsdalen. Foto: Egil Dilkestad
 Ronny over Blåhø og over Gudbrandsdalen i retning Smukksjøseter. 
Rondevatn sett fra Digerronden. Foto:Egil Dilkestad
                             Rondevatn sett fra Digerronden                     
Krysser Folldalen. Foto: Egol Dilkestad
                                       Folldal passeres


Ruta Bismo - gjennom Rondane.

  Egil Dilkestad`s rute lilla, Ronny Helgesen`s svart, Per Arne Soldal`s blå.


(Ikke publisert tidligere)


(Revidert 28.11.02)


Startside  Hvem er over ?  Klubben   Artikler  Fotogalleriet   Linker    Værdata   Gjestebok  Info in english

2005©Frode Halse
URL: http://www.fridistanse.no