(sakset fra ”Siste” på websida til Distanseligaen ) 9-8-99 : Frode gjør det igjen! Frode Halse var første pilot som fløy 10 mil med PG i Norge da han 13 mai –95 fløy fra Ringerudkollen nesten til Beitostølen. Etter ham er det bare 4-5 andre som har gått over 100 km. 1. august gjorde han det igjen, nå som første nordmann med to 10 mils turer. Etter gjentatte turer til Vågå (Frode reiser alltid til Vågå) tok han av fra Vole kl. 1430 og landet mellom Tynset og Tolga kl 2030. Største høyde var nesten 3600 moh. Vi gratulerer!

                


Av Frode Halse

OTTADALEN                                                                             
1. august –99. Høytrykk med stor H og skyfri himmel. En sein start (14.30) fra Vole hjelper lite, den trange og rufsete ”blåtermikken” er en prøvelse. Raisersettene fyker opp vekselvis og sideanviser greit hvor løftene er men det er mange ”spøkelsesbobler”. Når man snur for å ta dem medvinds er de borte ! Mange piloter faller igjennom og sklir irriterte ned til landinga på Rikssenteret. Få prøver seg innover bak start, av den enkle grunn at nesten ingen får opp nok høyde til å kunne gjøre det. Har deklarert ei oppgave mot Bjorli. Den krever SØ  men etter start erfarer jeg at vinden etter hvert dreier mot SV. Uflaks.  
 

Ved Blåhø på jettaplatået. Foto: Frode Halse

Endelig, etter mye jobbing innpå Jettaplatået mellom Vole og Skagsnebb er jeg oppe i 2200 m.o.h. Samtidig ser jeg at 20 km unna er et par cumuluser i emning høyt over Grimsdalen. Sørvesten er 4-5 m/s. 
Uventet gode betingelser for en distanse mot nordøst er med ett tilstede! 
Eneste bekymring er at klokka alt er fire, kanskje for seint til å få til noe stort men det er lov å prøve seg! Legger meg på første glistrekke mot Gudbrandsdalen og er i gang.GUDBRANDSDALEN

Første stopp er fjellveggen (”Strykjernet”) der Øyadalen munner ut i Gudbr.dalen. Bankersgeneratoren leverer usorterbar  termikk
så etter litt leting og hundre tapte  høydemeter haster jeg videre. 

Flyr over den u-formete Gudbr.dalen og kommer inn på nordsida midtveis oppe i lia et par km til høyre for Grimsdalsveien. 
Sikter meg inn på et lovende hogstfelt og, joda, der er den, den karakteristisk store, myke bobla som dalsida i dette området  leverer. Så forskjellig fra krutt-termikken på fjellplatået. Klatrer i 2-3 m/s  til 1800 før det flater ut.

Vurderer først å fly mot Hjerkin men GPS`en melder best groundspeed mot Folldal. Dessuten tåler den lave høyden ikke mye flyving innover vidda før neste boble må være funnet. Går derfor for det nærmeste og sikreste.


GRIMSDALEN
 
 
Glir inn i Grimsdalen og kobler meg på den lave fjellkjeden (Gråsida) som løper på Gr.dalens nordvestlige side. Den skal gi løft ! 
I begynnelsen går det smått, holder meg så vidt i lufta på småtermikk som drifter kraftig uten å gi særlig høyde.     

Finner ei som er litt sterkere enn de andre, den lener seg mot fjellskråninga og skyter fart idet den forlater kjedekanten. To-tre timeter over kanten er den bedre organisert og lettere å skru. Hele runder kan legges inn og stiget øker til 4 m/s. Ett blikk opp forteller hvorfor. De små cumulusene har vokst seg store !         
Snart løfter det med 6-7 m/s . Hundremetrene renner inn så 2000 og 3000 meter passeres raskt. Kulda biter i fingrene i de tynne Windstopper hanskene men jeg har votter tilgjengelig hvis det skulle trenges. 


FOLLDALEN
Klokka er seks og jeg krysser Folldalen et par
kilometer vest for sentrum. Har ikke nok høyde  til å nå inn på  snaufjellet (Storhøi), må nøye meg med å lete etter løft i de bjørkdekte liene inn mot sentrum. Finner omsider ei boble over en liten høyde rett nord for sentrum. Den gir først beskjedne 2-3 m/s økende til 3-4 men går til gjengjeld helt opp i 3000 meter.

Følger så  nordsida av Folldalen til den store innsjøen Savalen. Ankommer kl. syv og velger å passere den på østsida fordi det seine tidspunktet gir en dårlig prognose for å klare å fullføre en nordvestsidepassering til  Østerdalen.
Ser spent på den store vannflata, nordavind 
pleier nemlig å være et vanlig problem her å 
mot slutten av dagen. Flott, vindstripene på
vannet anviser en nesten perfekt medvind
mot Tynset ! 

Forlater Folldalen rett sør for Savalen og har
egentlig bare nok høyde igjen til å skjære over i Østerdalen og lande der. 
Snuser likevel rundt en fristende høyde ved Savalen, finner svakt, rotete løft og har etter fem minutters scanning  ”lock” på ei 2-3`er boble ! Klokka er nesten halv åtte (!) og jeg stiger i dovne sirkler. 

Idet  jeg får overhøyde på Tronden (1666) sørøst for meg  forstår jeg  hvorfor dette runde fjellet ved Alvdal av noen trekkes frem som et alternativ til Vågå som Rikssenter. Det er praktisk talt startbart i alle retninger! 
Så ser jeg at Savalen brått blir blikk stille for så å fylles av hissige vindrosser fra nord. Løpet er snart kjørt, jeg har dårlig tid !


ØSTERDALEN
Ved 2800 viser  bobla tegn til utflating så jeg forlater den og glir mot Tynset. Vil omsette høyden i lengde før nordavinden stopper meg. Ligger på vestsida av Østerdalen og har i begynnelsen groundspeed  50 km/t. Den synker drastisk ettersom jeg kommer lavere og er nede i 35 ved passering Tynset. Tettstedet med sin  vakre, karakteristiske hengebru  ligger badet i lav kveldssol. Rett sør for brua danner elva Glåma et åreknuteaktig mønster pga  at stadig nye elveløp har blitt dannet. Et spesiellt syn.

Synk er redusert pga kveldsutstråling så jeg holder høyden forbausende godt oppover dalen. Hastigheten derimot fortsetter å synke  og er nede i 20 et par kilometer før landing. Bruker ”Go to”-funksjonen på GPS`en. Den viser at jeg passerer 100 km og at kursen er perfekt for å tøye distansen. Pila på display`en som peker mot Vole peker nemlig rett på meg. Lavt  får jeg øye på en bonde som slår åkeren ved en gård . Greit å ha et landingsvitne denne gangen så jeg ofrer en knapp kilometer og flyr tilbake for å lande ved traktoren. 

Dalen trakter nordavinden så selv med nesten fullt stirup tråkk synker jeg ned mot åkeren med bare 5 km/t penetrasjon. 
Lander uproblematisk kvart over åtte. GPS`en gir meg 101 km for turen. Ei skikkelig boble til så hadde kanskje norgesrekorden røket ? 
På bakken er det begynnende dogg. Snakk om kveldsflyving. 

Får en hyggelig prat med den gamle bonden.
Stedet heter Øyan og ligger midtveis mellomTynset og Tolga. Idet vi går inn på kjøkkenet  på gården dilter et lam etter,husvarmt som en katt !
Like etter kommer hentebilen og det bærer til Tynset for en bedre middag. Klokka halv ett er vi tilbake i Vågå.

CARPE DIEM
Turen er et eksempel på at flyforholdene kan utvikle seg til det mye bedre utover dagen og i tillegg vare lengre enn vanlig. Startområdet gir dessuten ikke alltid det rette bildet av hvilke forhold man kan møte få kilometer unna. Derfor: Carpe Diem ! (Grip dagen !)


På Jettaplatået, Blåhø i venstre hjørne.

Over Grimsdalen, utsikt mot Gudbrandsdalen. Foto: Frode Halse

Tilbakeblikk fra Grimsdalen mot Gudbrandsdalen

Grimsdalen retning Folldal. Foto: Frode Halse

Grimsdalen mot Folldal

I skybas over Grimsdalen, utsikt mot Rondane.

I skybas over Grimsdalen, utsikt mot Rondane.

Grimsdalshytta. Foto: Frode Halse

Grimsdalshytta fra 3400 meters høyde.

Savalen. Foto: Frode Halse

Savalen

Tronden. Foto:Frode Halse

Tronden

Tynset sett sørfra. Foto: Frode Halse

2 km sør for Tynset

Tynset. Foto: Frode Halse

TynsetRuta.


(Tidligere publisert i Fri Flukt 3/99)

                                        
            (Revidert 26.11.02)        

                       

 

Startside  Hvem er over ?  Klubben   Artikler  Fotogalleriet   Linker    Værdata   Gjestebok  Info in english

2005©Frode Halse
URL: http://www.fridistanse.no