Det finnes ikke bilder fra denne norgesrekordturen fra -91. Fylkesdistanse- rekord for Pg i Aust-Agder  er pr i dag 60 km flydd av Ole Jørgen Løvland i -99 fra Valle til Lauvdal.
 =NIMBUS=

                                                                                  Av Gunn Buvollen  

Rolf Moseid gjorde det.  Utgangspunktet var Hovden i Setesdalen, med starten 1.180 m.o.h. Utover det, var det ingen som viste vægen, og itte hvor det bar...  

Hovden-Suldal


Det er torsdag 1. august, vinden kommer fra SØ, styrken er 7-8 mls, det er sol, det er termikk, og skiheisen går - kun for de 12 entusiastene fra Sørlandets PGK.   
Starten går!  Klokka er 13.00 og Rolf legger i vei på en 4 timers tur gjennom fjell, vidder, fjorder og daler.  Han når aldri skybas, men utnytter termikken maksimalt.  Terrenget er ukjent, men han føler seg trygg når han hele veien flyr over oppmerkede turistløyper, med hytter og mulighet for mat og overnatting, og oppmerkede stier slik at man finner
tilbake til sivilisasjonen. (Vi var jo litt engstelige, vi på telefonvakten) 
Kl. 21.00 ringer helten, som befinner seg på en fjellgård, i et 60-års kalas og har spist seg mett på rømmegrøt, etter en spasertur på 4 timer.  Rapporten lyder: Start Hovden, som ligger i  AustAgder, nordover mot Røldal, som ligger i Hordaland fylke, videre mot vest og landing i Suldal, Rogaland fylke.  Total distanse 3,3 mil!
Åraksbø in Setesdalen valley. Photo: Per Finnvold. Åraksbø, Sørlandets mest brukte flysted. Tre Pg`er henger ute ved vannet (små,hvite flekker !)  

I
mellomtiden fikk vi andre, elever og mellomstadiepiloter, fullt utbytte av dagen.  Under slike forhold går alt ann på Hovden.  Med utgangspunkt i toppen, kan man velge å bare benytte deler av bakken.  Her kan elevene få seg trygge glideturer med landing på store områder mot øst.  Ikke lenger nede enn at man orker å ta bena fatt å gå opp igjen.  Det finnes både store og små hang, så her kan progresjonen fullføres i et greit tempo.  Når man er mett av dage, er det bare å legge den siste turen til bånn av bakken, og si takk for i dag og fyre opp grillen.

Værobservasjoner er nøye nedtegnet av undertegnede, som har kontor på landingsplass.  På denne tiden av året ser det ut til at vinden kommer stabilt fra S/SØ.  Både vindretning og styrke har tillatt flyging hver eneste dag de siste ukene.  Med Hovden som utgangspunkt kan man jo også fly ned hele Setesdalen. (Se kart over Sør-Noreg).  En annen pilot i klubben, Frank Bruheim, fløy sine 3 mil i dette området (Åraksbo-Evje), tidligere i år.
Personalet ved Hovden Ski-senter ser positivt på PG-aktivitet, og starter gjerne heisen utenom faste åpningstider, til spesialpriser for paraglidere.  Det samme gjør også Hovden Alpin Appartment som går ut med «Hemsedal-priser» på overnatting, (kr. 50,- pr. person pr. døgn).  Beliggenhet: 2 min. gange fra heisen og hovedlanding.
          
Hvor i all verden ligger så Hovden?  Midt i Sør-Norge, øverst i Setesdalen, i Aust-Agder fylke. 4 timers kjøring fra Oslo, 3 timer fra Kristiansand, 3 mil fra Haukeli.
Rolf Moseid. Foto: Per FinnvoldHva lurer du på?  Som ansatt ved skisenteret og formann i Sørlandets PGK ønsker jeg deg velkommen hit til mang en utfordring uansett hvilket nivå du befinner deg på.  Bare det å ta rotta på Rolf må jo være et godt argument for å legge turen hit?  Ring gjerne på forhånd, tlf. (043) 39 542 (a).

                
                                      

                                           Rolf Moseid

                                                                                    (Revidert 26.11.02)
                                                                                                                                                                                     

 

Startside  Hvem er over ?  Klubben   Artikler  Fotogalleriet   Linker    Værdata   Gjestebok  Info in english

2005©Frode Halse
URL: http://www.fridistanse.no