Rolf Dale er landslagspilot og så opptatt med konkurranseflyving at han knapt har tid til fridistanse. Denne dagen fløy han videre etter å ha passert mål, med meget godt resultat!   
=NIMBUS=

                                                             Av Rolf Dale

Etter en lang kjøretur fra Bergen kom vi endelig frem til Ringerud- kollen hvor natten ble tilbrakt i et gammelt uthus godt inn-
svøpt i soveposene. Dette året var 3. gangen jeg skulle
delta i NorgesCupen i regi av Ringerike Hole Klubben.
De to foregående årene hadde ikke hatt de beste
værforholdene, men når vi våknet opp 8. juni og
tittet ut de falleferdige vinduene i uthuset
tegnet dagen til å bli bra.


Oppgavekomiteen satte oppgaven til Gol pålydende
72,2 kilometer race to goal. Dagen så bra ut med
flott sky utvikling og god medvind til Gol, men etter
hvert tendenser til nimbuser og lokale regnbyger.

Når vinduet åpnet startet flesteparten av NC del-
takerne med en gang siden det ikke var vanskelig
å holde seg oppe. Det var relativ sterk vind i høyden
og hver gang man skrudde bobler driftet man godt inn
i sektor for oppgaven. Mange inklusiv meg selv gjorde
denne tabben og måtte stå motvinds for å komme ut i
startsektor for å få et trackpunkt i loggen. Stein Tore
hadde vært smart og lagt seg oppvinds for startlinjen og
allerede før vi andre hadde tatt starten ledet
han med 5-6
kilometer.

 Vi var en gruppe på 6-7 glidere som tok opp jakten på Stein Tore som gav utrykk for litt bekymring over radioen - det er ikke komfortabelt å være mutters alene inne på fjellplatået bak Ringerudkollen. Etter ca 15 km møtte vi Stein Tore som mer eller mindre ventet på oss vestnordvest for Vikerfjellet. Vi satte kursen litt nord for Flå for å følge Hallingdalen videre oppover mot Gol. Vi hadde bare noen helger før under NC’en på Gol flydd i samme dalføre og var litt kjent i området. Turen over platået gikk fort unna og i relativt god høyde. Rett før vi entret Hallingdalen ved Storrustefjellet og Sørbølfjellet kom en hel gjeng med Frode Graf, Morten Steffensen med flere inn fra venstre og før vi viste ordet av det var vi nærmere 12-13 piloter som koste oss i god tradisjon i den norske fjellheimen.

              

   Hallingdal Valley, center of Gol. Photo: Frode Halse
  Aurdalsfjorden i Vassfaret. Det er vanligst å krysse over til Hallingdal på sørsida av dette vannet, noe de fleste pilotene også gjorde denne dagen (se kartet).     Over Gol sentrum.
 Her fra skjønte vi etter hvert at det kunne bli overutvikling og regn. Kunne skimte regn ved Gol og videre oppover mot Hemsedal. Det ble flydd relativt fort langs høyre siden av Hallingdalen opp til Nesbyen hvor vi krysset over dalen og tok snarveien over fjellplatået sør for Gol. Dette var et spennende parti hvor vi benyttet bygeløft fra bygen ved Gol til å komme over fjellplatået. Jeg valgte en litt mer nordligere linje nærmere bygen og fikk noen ekstra høydemeter i forhold til Ronny Helgesen og Stein Tore. Dette gjorde at jeg kunne speede inn til 1 plass bare ett minutt før de andre. Mål var hovedlandingen til Flatagrov.

 

Trackloggene til de fire som fløy lengst denne NC-omgangen. Se artikkelen Fem lengste XC 2002Vel i mål løftet det skikkelig og med den gode medvinden bestemte jeg meg for å fortsette oppover Hallingdalen. På dette tidspunktet lå fremdeles regnbygen ved Gol og regnbyger innover mot Blåberg og Reineskarvet. Dette resulterte i flott løft hele veien til Ål. Fra målpassering ved Gol i ca 2000 meter endte jeg opp over Ål i 2600 meter uten å svinge en eneste gang. Ved Ål tok overutviklingen meg igjen og gav meg skikkelig juling. Det hele begynte med at det kondenserte skyer 300-400 meter under meg – ante selvsagt ugler i mosen og gjorde alt for å komme fort vekk. Har aldri vært i slik turbulent luft i de 13 årene jeg har flydd. Selv med store ører fikk jeg til tider frontkollapser. Etter det som virket som en evighet kom jeg til slutt gjennom og psyken min ba på sine knær om vi ikke skulle lande snart. Planlagte mer eller mindre å lande i krysse Geilo-Hol, men rett over krysset fikk jeg en stor, flott og snill boble som til og med psyken min kunne takle. Den tok oss opp til 2000 meter og Geilo var innen rekkevidde. Hele veien til Geilo gikk i redusert synk og småbobler. Fikk aldri noe skikkelig høyde etter Ål og måtte lande like ved Norlandia Hotellet på Ustaoset – 110 km fra Ringerudkollen. Ikke lenge etter jeg hadde pakket kom uværet jeg tidligere hadde flydd gjennom – det gustet og regnet kraftig.

Gikk ned til baren i Norlandia Hotellet og bestilte to duggfriske pils mens jeg ventet på Signaturtoget til Hønefoss (de selger også pils på Signatur.....:-) Ble hentet av Ronny Olsen og var vel hjemme på campingen klokken 22:00.
 

(Revidert 09.10.2005)

  

Startside  Klubben  Medlemmer  100 km turer  Pionerflyving  5 Lengste XC  Idé  Artikler  Fotogalleriet   Linker    Værdata   Gjestebok  Info in english

2006©Frode Halse
URL: http://www.fridistanse.no