ARKIV 2002 XC AKTIVITETER - NYHETER - TIPS
Linker til andre internettsider kan, ettersom tiden går, falle ut pga endringer... 

    

Torsdag 19.12: 
Står alene på starten på Sundvolden og skuer ut over det hvitrimete vinterlandskapet (bildet). Minus ti grader og svak baktrekk. Sola står så lavt på himmelen at den bare for ei kort stund klarer å smyge seg over Kongens åsprofil og forgylle Dronninga. 
Utsikten inspirer og det føles som om den kalde lufta klarner hjernen! Tid for ettertanke og oppsummering av 2002-sesongens flybravader, både de gledelige og de ubehagelige. Titter ned på åkeren hvor jeg i september ”tok ryggen”, igjen! Så harmløs den ser ut i vinterinnpakning og vindstille. Lar blikket gli nordover fjellkjeda. På enden ligger Gyrihaugen som allerede i slutten av februar kommer til å  varte opp med fin ”skogstermikk”. 

Dette er et fint lokalt sted men årets mest utfordrende turer ble som vanlig fløyet i Vågå med omegn. Romsdalen var bare helt rå! Nye flyprosjekter står i kø så hvis bare helsa holder….

Dessverre ser det ikke ut til å bli noen skikkelig Distanseliga på oss ihuga xc-piloter i 2003 heller. Synd. Kanskje er det flere enn meg som overveier å kutte ut deltakelse i den nåværende ”Deklarasjonsligaen” ??

Hodet er nullstilt for ny flysesong, dessuten begynner kulda å kreve sitt! Rusler til den varme bilen hvor kaffetermosen og Dagbla` venter.

Takk for besøk her i år og velkommen i fortsettelsen.

=NIMBUS=

Tirsdag 17.12: Litt lesestoff?: http://www.skynomad.com/  byr på xc-relaterte pg-artikler

=NIMBUS=

Lørdag 14.12: Fremdeles ligger høytrykket over sør-Norge og gir godt skiføre Tenk om vi kunne få flere slike lange høytrykksperioder om sommeren, hva kunne vel ikke det gjort for flyvinga!

Flysugen? Her er tre typer erstatning: "Virtyal Views"  i Canada hvor du kan drømme deg bort til sommerlig flyving og flott natur. Et par av de beste er Mount "7" og  Mount Fisher Peak .
Ta en titt på  råe bilder fra Red BullVertigo 2002
Videoer: asymmetrisk! dustdevil   
Enjoy!

=NIMBUS=


Fredag 06.12: Sist lørdag var konkurransen i Xceara over, vinner i pg-klassen ble Luiz Fernando (Brasil), som vant med 1328.7 km og et gjennomsnitt på 332 km pr tur! For at dette skulle være mulig ble de som fløy lengst fraktet tilbake til start med fly. 

Forholdene er spesielle denne sesongen i Manilla (Aus.) pga kjempe-tørke. Høy skybas og sterk termikk. Det er lagt ut en info om dette på CCM`s internettside. "The Skygod" Godfrey Wenness syntes den infoen var en smule overdrevet og har rykket ut med en korrigering som står i Oz Report nr 253. Uansett blir nok Manilla knall i februar. 
Godfreys "kronprinser" Enda Murphy og Rhett Rockman fløy forrige sesong over 300 km et par dager før Christer og meg ankom Manilla, i pøsende regn! 
Du finner et intervju med Enda her i CCM.

=NIMBUS=


Torsdag 14.11: Utbedring på Dronninga (Sundvolden): Egil Toft og et par kamerater har laget trapp den siste biten opp til øvre start ("Hg-starten") slik at det nå er mye greiere å komme seg opp dit fra parkeringsplassen. Godt jobba !
Hva med litt mimring over de siste par sesonger ? Ta en titt på en samlet presentasjon av de fem lengste XC med PG i Norge for 2001 og 2002 .

=NIMBUS=


Tirsdag 05.11: Ikke mye skjer på distansefronten nå i gamle Noreg, sulten på nyheter fra varmere strøk? TIPS: Sjekk ut The Oz report, nettsted drevet av hanggliderpiloten Davies Straub (omtalt i siste Cross Country magazine). Han gir interessante dagsferske rapporter fra distanseflyving og konkurranser, mest om hanggliding men også endel pg-stoff. Det er mulig å abonnere (gratis) på daglige nyhetsbrev fra ham, sendt rett hjem til e-mail-postkassa di. 
I det siste har det f.eks vært mye stoff fra Australia om værforholdene der denne sesongen, veldig tørt! Dette lover bra for dem som har tenkt seg dit over jul.

=NIMBUS=


Mandag 02.11: Forrige mandag fløy Frank Brown 223 km med paraglider i Xceara, ikke lenger en uvanlig distanse, bare nevner det. Mens snøskavlene tårner seg opp her hjemme ville nok de fleste av oss vært glad for å fly halve distansen!

Ryktene om leveringstidspunkt for nye Advance Omega 6 spriker veldig, fra våren -03 til høsten -03. Kanskje bare interessant for meg, hjernevasket Advance(rt)-pilot?!

Fredrik Jensen har sendt meg en morsom sak om hva som skjer hvis kroppen ikke får Omega 6: "Symptomer på Omega 6-mangler: Problemer som kan oppstå når kroppen får for lite Omega 6 er hudutslett, hårtap, lever- og nyreproblemer, uttørring, overfølsomhet, svikt i kroppens evne til å helbredes, sterilitet, leddgikt, fødselsdefekt, hjerteproblemer og redusert vekt."  Plutselig føler jeg meg litt syk, håper den kommer snart........ 

Aller siste nytt fra Xceara :
Jeg var ikke helt oppdatert tidligere idag, Frank Brown (Brazil) fløy nemlig  339km sist tirsdag mens Gustavo Roscinsk (Brazil) og Szilard Forgo (Ungarn) nøyde seg med henholdsvis 331km og 315km ! Alle tre fløy lengre enn den gamle Sør-Amerikanske fri distanse rekorden på 297km !!

=NIMBUS=


Tirsdag 29.10: Ingen spesiell flyving å rapportere om for siste uke, naturlig nok ettersom høststormene herjer samtidig som termikken går stadig mer i "dvale".
Mange savner mine ferdig lagete meteogrammer som har vært ute av drift i en måneds tid. Har ikke fått fikset problemet med dem rent teknisk, det blir kanskje en halvautomatisk løsning der bruker må plotte in visse valg selv.

TIPS: Hvis du ikke allerede har gjort det, gå til Storm Weathers nettside register deg som bruker og plukk så ut flysteder som du ønsker å følge med vær og vind for. Når du senere logger deg på som bruker vil dine utvalgte steder automatisk poppe opp i venstre marg av sida slik at du enkelt og greit kan sammenlikne f.eks forventete vindretninger på de forskjellige flystedene. Enkelt og greit!

=NIMBUS=  


Mandag 21.10: TREG SIDE ? Kommer innimellom til å skifte tema i "bilde- karusellen". Hvis du har treg internettforbindelse vil den ved temaskifte bruke noe tid på å komme opp.
Vil også legge ut korte video-opptak (miniVIDEO) av og til. De vil neppe vise noen hårreisende akroøvelser, meningen er at de bare skal vise f.eks hvordan et startsted ser ut og hvordan været var den dagen! 
  

Var oppe på Eggekollen i godværet på lørdag og så på de som fløyFoto: Frode Halseder.Hangbart men SV vind og skjevt inn på kollen. Mer ideelt denne dagen på Rykkin-starten som ligger på nettopp SV.

Bilde:Frode Graff på Eggekollen med sin Airwave Sport. 


Søndag bød også på sol. På Sundvolden var det skiftende vindretning men en del Pg`er klarte å få seg skliturer i de periodene det stod inn. miniVIDEO fra Sundvolden (928 kb) 

Deklarasj...., unnskyld, Distanseligaen for 2002 er i boks, gratulerer 
IVAR SANDSTÅ med en vel fortjent 1. plass!

=NIMBUS=  


Mandag 14.10: Det har vært hustrige høstdager på østlandet med lite xc-aktivitet. I Hvittingfoss har Jon Fjelldal og gutta "som vanlig" hatt termikk og greid distanser rundt 9 km. Bestflyvende de siste dagene er Arne Jørgensen  som oppnådde 1600 m høyde og distanse på 10 km fra Bondalseidet. 

Jeg var oppom Ryghåsen ved Hokksund sist lørdag og kikket på gutta som "trumpet" seg ut og fløy hang/termikk mellom og i snøbygene!
Bilde: Fredrik J, Kjetil K og Hans Olav H koser seg på hanget, Solbergåsen i bakgrunnen.

For historie-interesserte: Artikkelen om distanseflyvingens historie i Norge har fått noen tilleggsopplysninger. 

Takk for alle god-bedring-mailer og SMS`er som jeg har fått, de varmer!

=NIMBUS=


Fredag 04.10: Har nå lagt ut Bismo ÞVågå (fotoserie)  Ruta skal helst bare være  BEGYNNELSEN på langturen! 
Har du liten monitor (15") finner du fotoserien i passe størrelse her.  

Smellen jeg fikk ved landing sist søndag fikk større konsekvens enn først antatt, CT rtg-bilder viste kompresjonsbrudd i ryggvirvel th 11. 
Forrige gang (-97) røyk virvlene L 1-2-3. Flyforbud og på med metallkorsettet igjen for tre måneder framover. Hell i uhellet at beste delen av flysesongen er over!

=NIMBUS=     


Mandag 30.09: Servicen med "ferdige" meteogrammer fra denne og andre nettsider som f.eks Loggboka ligger nede for øyeblikket, READY har tydeligvis forandret på noen settinger. Får se om dette er forbigående, det skal nok bli ei råd!

Ei vindfull helg på østlandet men noe flyving ble det likevel. For min del var søndagens landing i hardeste laget, turbulens i lav høyde "de` e fali de`" !!

=NIMBUS=


Mandag 23.09: Heller mager flyhelg i lavere Østland mens det glimtet til ellers i landet med fin høstflyving. Øystein Walle hadde kjekk 37,4 kilometers tur på lørdag i Hemsedal mens Ivar Sandstå fløy 41,1 km fra Røldal på søndag, veldig bra turer til å være så seint i sesongen.

Christer B, Sveinung S og Nimbus dro til Hjartdal lørdag uten å få stor flyving, var uheldig med vindretningen.
Bildet: Nimbus utfordrer en geitebukk i Hjartdal ! Hørte jeg "chicken"? Ikke min skyld at strømgjerdet var der...... (Foto: Sveinung S)

=NIMBUS=


Tirsdag 17.09: Var i Hjartdal (Telemark) lørdag og søndag. Lørdag bød på best flyforhold, fløy til Seljord der det tradisjonelle Dyrskue var i gang, ei gedigen landbruks-utstilling/marked med 70 000 besøkende i løpet av tre dager! Fløy sammen med Arild Flatland som bød på overnatting i Hjartdal Fjellstove som han driver. Den ligger et steinkast fra hovedstarten, anbefales! 
Der bodde forresten de fleste pilotene under NC-omgangen i Hjartdal i sommer.

Bildet: Så små var cumulusene på lørdag men løftet var råbra! Denne skygger over laveste sørstarten.

Hvis du ikke får Cross Country Magazine i postkassa kan du likevel lese om Bob Drurys spennende "nær-døden-opplevelse" nylig, den ligger på magasinets nettside.

Etter Pilotmøtet i Hemsedal og den foregående nettdiskusjonen om to klasser i Distanseligaen går KKPG nå ikke inn for en egen fri-distanse klasse. De vil redusere multiplikasjonsfaktorene for deklarerte t/r og trekanter. Personlig synes jeg dette ikke er nok. Kanskje saken må bringes inn for en høyere instans i NAK? Slik det fungerer nå er det "bukken som passer havresekken", KKPG jobber selvfølgelig primært for konkurransepiloters beste, ikke for oss som har fokus på fri distanse.

=NIMBUS= 


Torsdag 05.09: Var i Vågå hele forrige uke. Det ble kun lokal flyving men flott uansett å være i fjellet som begynner å få fine høstfarger.
Bilde: Lavt over Vole i  puslete, inversjonshemmet høsttermikk.

Pilotmøtet i Hemsedal ble unnagjort for halvannen uke siden. Noen som er spent på hvordan mitt forslag om delt Distanseliga 
(se "Onsdag 21.08.") ble mottatt? KKPG har ennå ikke lagt ut noe referat fra møtet, jeg har heller ikke mottatt noe verken skriftlig eller muntlig fra den kanten. Har imidlertid ad omveier hørt at forslaget ikke akkurat ble omfavnet og lovprist på møtet! 
Vær du sikker, hvis forslaget ikke går igjenom er ikke siste ord i saken sagt, til det er den for viktig for oss distanseentusiaster! Jeg skal iallefall gjøre mitt.

Ivar Sandstå, forøvrig tilhenger av delt DL, leder nå DL med sine fem deklarerte, forholdsvis korte turer. Hvis han vinner får vi så avgjort en verdig vinner......i deklarering! Ivar har bare fulgt gjeldende spilleregler han.

=NIMBUS=


Onsdag 21.08: Jeg skrev dette innlegget i KKPG`s Forum i dag:
"Joda, det stemmer nok at deklarasjons-systemet har ført til en økt interesse for å fly bort fra lokale steder men det har også ført til at langt flere enn tidligere flyr t/r- eller trekant- oppgaver isteden for fri distanse ettersom det er en enklere måte å få DL-kilometere på.
Fri distanse med pg har stagnert i Norge, ønsker vi det slik?

Det må være mulig å ha to klasser i DL, en for deklarerte turer og en for fri distanse. Plasseringen i deklarasjonsklassen kan gi poeng til Norgesrankingen av konkurransepiloter ettersom den ligner mest på konkurranseflyving. Så kan piloter som er mer orientert mot fri distanse få konkurrere i nettopp fri distanse i fri distanse-klassen! For den som vil det burde det også kunne være mulig å delta i begge klasser.

Dere som støtter meg i denne saken: Gjør KKPG kjent med din mening enten i Forum, pr mail (før evalueringen) eller på evalueringsmøtet i Hemsedal.
KKPG kan umulig se at du sitter hjemme og nikker anerkjennende til mitt forslag.
Si ifra !!"

Hvis du brenner for fri distanse: FØLG MIN OPPFORDRING!

=NIMBUS=


Tirsdag 20.08: Sterk vind hemmet pg-flyvinga på østlandet sist helg. Det gikk best for hg`ene, spesiellt for Werner J med sine 110 km fra Trøgstad (aerotauing). 

SÅ NÆRE PÅ:Det er tett i toppen i Distanseligaen, flere vil kunne klatre mange plasser med en brukbar tur. Lennart A (30,0 km) og Peder S (31,3 km) var nære på å lykkes med en t/r på Hallingskarvet i helga, for Ivar S (42,4 km) glapp det såvidt forrige uke.
Har personlig friskt i minne sesongens sureste miss få km fra deklarert mål i Bjorli! 
Skal fly ei uke i Vågå fra og med førstkommende helg. De store xc-forholdene er over men å kose seg med lokale turer fra kanskje spesielle startsteder er også moro.
Bilde: I går kveld, Pawel flyr tandem over Eggekollen og blir filmet av polsk TV! 

=NIMBUS=  


Mandag 12.08: Nok ei helg unnagjort med mye ugreit flyvær på østlandet. Var i Vågå hvor det  pga sterk vind ble bare kveldsflyving på fredag og lørdag mens søndag bød på tidlig overutvikling og sugende skyer. Denne sesongen har hatt mer vær med overutviklings-problematikk enn vanlig. Kun en dårlig sesong eller begynnelsen på et nytt mønster (?), været er jo underlig nå for tiden over hele kloden.

Bilde:Høstaktige farger i lia under Skagsnebb (Vågå) allerede nå men fargen kommer av soppangrep på bjørka!


NY VERDENSREKORD : 3. august satte Brucer`n (og Markus Villinger) ny verdensrekord i distanse til deklarert mål med 273 km fra Edinburg i sørlige Texas.

=NIMBUS= 


Mandag 05.08: Fre-lør- og søndag i Vågå resulterte i mye flyving men ingen flotte distanser. Lav skybas og trang termikk. Lørdag var beste dag i Vågå men da startet jeg lengre ned i Gudbrandsdalen, seriøs satsing på lang distanse nordover men på feil dag! 
Gromturene i det siste: Øystein Walle`s fra Hemsedal på 73 km (torsdag) og Arne Årbog`s 50, 5 km fra Sandgrovbotn og nesten til Dombås (lørdag). Andreas Fredborg sine 37,3 km (søndag) fra lite kjente Manfjellet og gjenom Vassfaret er også interessant.

SISTE NYTT:
I dag fløy Lars Jones 52 km fra Solbergåsen til Noresund, ny rekord for distanse med pg fra Solbergåsen! Lars perser stadig, hvor skal dette ende?!  

Denne uka ser ut til å gi bra flyvær spesiellt på østlandet, men det hjelper lite når de fleste av oss er ferdig med ferien! Kanskje det holder seg gjennom neste helg?......sa han med håp i stemmen!

=NIMBUS=   


Mandag 29.07: Tilbake i by`n etter tre uker ferie med mye flyving. Ingen lange distanser men mange fine naturopplevelser.
Mest interessante tur: Kysthang m/termikk på Nesna, Helgeland (Middagstuva). Å fly i Bodø fra Løpsfjell er flott men fjellkjeden på Nesna er høyere, steilere og utsikten minst like spektakulær!

Bilde:Ankommer Sjonfjellet der t/r vendepunktet lå, 12,5 km fra starten på Nesna.


Mest utfordrende tur:
Kort sterkvinds-distanse fra Vole i Vågå ned Gudbrandsdalen. Selv Hg`ene hadde problemer med vinden. Etter to timer var den psykiske slitasjen påtakelig, "katastrofefølelsen" kom snikende! Mygget ut og landet da jeg stod i fare for å havne lavt i leside.

Å fly skikkelig langt er statistisk mulig til midtveis ut i august, så er 100 km-sesongen over for i år, eller...? Hadde vært ok med ennå et nytt 100 km-klubb-medlem!

=NIMBUS=


Fredag 05.07: Etter ei meget ustabil, nedbørsrik uke er det helg og nye flysjanser. Drar i dag nordover på tre ukers ferie. Første uka blir jeg på Helgeland med base Mosjøen. Håper å få flyving sammen med Svein Johnny og andre både ute ved kysten (Nesna) og i innlandet (Mosjøen-Korgen- Børgefjell). Ta gjerne kontakt hvis du skal fly i dette området på denne tiden (min mobtlf: 90160285).
De siste to ukene (uke 29 og 30) blir jeg i Vågå for å fortsette jakten på den ULTIMATE distansen! 
Kanskje vi sees? Ha en god sommer!

=NIMBUS=


Søndag 30.06: Helg med stor ustabilitet, overutvikling og korte "vindu" for flyving på østlandet, typisk junivær!  Erfaringsmessig blir det mer flybar ustabilitet i juli, særlig siste halvdel. 

Ingen store distanser flydd i det siste, Ivar Sandstå best med 31,5 km på lørdag.

=NIMBUS=


Onsdag 26.06: Ny-ny verdensrekord i fri distanse for paraglider på hele 423 km (!!) ble satt 21. juni i Laredo (Texas, USA) av Will Gadd. 
Dave Prentice`s 386 km rekord fra dagen før  varte altså ikke lenge! 
Will Gadd har kjemperaskt skrevet en foreløpig artikkel om rekordturen, kanskje fordi han er redd for at også hans rekord får et kort liv...?  
Her er den:  Laredo, TX World Record Encampment

=NIMBUS=


Tirsdag 25.06: Ei utrolig sosial helg på Rikssenteret og bedre vær enn varslet. Fem finske pg-piloter dukket opp og viste interessante video-opptak fra konkurranse i Finnland, vinsjing selvfølgelig! Ellers var det en del norske piloter i tillegg til de tredve svenske som kom på lørdag. Svenskene var som vanlig hyperaktive med nattflyving og så flyving tidlig den samme morgenen. Hvor får de energien fra, Wasa knekkebrød?! 
Tenk om flere norske pg-piloter kunne oppdage hvor ok det er å være på Rikssenteret hvor alt dreier seg om flyving, døgnet rundt!   
Beste flyvingen hadde vi på lørdag med et vindu på 2-3 timer som gav termikkskruing men ingen distanser. 
Bilde: Bilutleie-firmaet svenskene brukte hadde det perfekte navnet PeGe !

=NIMBUS=    


Torsdag 20.06: Værvarslet for helga ser ikke bra ut, jeg drar likevel opp til Vågå i kveld. Til helgen kommer også Harald Hulten & co, de er faste gjester i Vågå hver sommer. Harald leder i den svenske Distanseligaen etter flere kjempeturer, den lengste 118,4 km. 
Jeg blir i Vågå til og med mandag, svenskene blir hele neste uke.

=NIMBUS=


Mandag 17.06: Sist fredag hadde Ivar Sandstå en innbringende deklarert t/r fra Nosi, Lofthus.  
Dårlig distansehelg på østlandet pga ugunstig vær. På søndag prøvde et par pg`er seg på oppgaveflyving fra Sundvolden uten å få til lange oppgaver, vindstyrken var til tider helt på grensen. Hg`ene fløy fra Brandbukampen samme dag, Robin S tok et sveip sørover og landet tilslutt på Steinsletta. 

Landet sett under ett var det vel Lars Tore Strand som hadde helga`s beste pg-tur med sine 24,8 km fra starten på Meråker.

I Vågå ble Hvittingfoss-klubbens arrangement (Pg distanseflyving i Vågå) hemmet av dårlig vær, de fløy best på natta!

=NIMBUS=


Torsdag 13.06: Har den store glede å presentere Rolf Dale, nytt medlem (5.) i  100 km klubben. Det er 6 år siden siste gang en ny pilot passerte de magiske 100 norske kilometere (Andreas Fredborg i -96). 

Første gang jeg ble oppmerksom på Rolf var i -97(?) da vi begge startet fra Bismo på en vanskelig dag. Jeg bustet etter 2-3 mil og ankom Vågå pr bil. Et par timer senere dukket Rolf opp over Vågå i god høyde, han hadde jobbet og slitt seg dit på magre forhold. "Den gutten flyr meget bra, han kommer langt"- sa jeg, og fikk rett! 

Rolf har siden flydd på landslaget og har mange sterke plasseringer i konkurranser både nasjonalt og internasjonalt. 

=NIMBUS=  

Mandag 10.06: Hvilken uke det har vært, norsk distanseflyving for pg har gjort et kjempebyks fremover! La meg oppsummere:

1)
Rolf Dale fløy på lørdag 110,1 km fra Ringerud- kollen til Geilo! Han blir dermed medlem nr 5 i 100 km-klubben.  
GRATULERER ROLF, DETTE ER STORT !  


2)
May Britt Ulviksbakken satte lørdag ny norsk rekord for kvinner i pg fri distanse; 74,5 km fra Ringerudskollen til Flatagrov ved Gol (NC-omgang). Sterkt May Britt!

3)
Undertegnede tok sin tredje 100 km+  tur (103 km) på fredag ved å fly fra Salknappen (Vågå) til Bjorli og videre ned Romsdalen  Landet nesten helt ute av dalen, et stykke forbi Trollveggen. Første gang Romsdalen er flydd nedover med pg! 
En stor takk til Berit og Arne Årsbog som jeg  under turen pr mobiltelefon innhentet opplysninger fra om vindforholdene i Romsdalen. Det hjalp på psyken! 
Turen var en meget sterk opplevelse pga Romsdalens mildest talt hårreisende natur. Det vil senere komme en artikkel om denne turen.


Bilde: Rett etter Bjorli, inngangen av Romsdalen


Det vil føre for langt å ramse opp alle de andre som også fløy langt fra Ringerudkollen under NC-omgangen på lørdag, resultatlista finner du her!

Hg-nytt:
På fredag startet Robin S og Werner J   (HG klasse 1 og 2) på Frya (Gudbrandsdalen)   og landet nederst i Romsdalen på henholdsvis 161km og 159 km, men det er ikke lenger spesiellt at disse to flyr langt, de gjør det jo stadig vekk.....

OBS: Aktivitetslogg 2002 for Rikssenteret er nå kommet i gang. 

=NIMBUS=

Fredag 31.05: Drar på ei ukes flyving i.......Vågå (hvor ellers?)!! 
Håpet om den LANGE distanseturen brenner fortsatt med uforminsket styrke, vil det skje denne gangen?
Daglig leder er på plass på Rikssenteret fra 1. juni ( i morgen). 

=NIMBUS= 


Søndag 26.05: På østlandet har det vært ei helg med dårlig vær lørdag og typisk "baksidevær" på søndag etter front-passering. Stor aktivitet på enkelte av de lokale flystedene og flotte cumuluser som jeg bare fikk se på, ikke røre (jobb)!  
I skrivende stund (kl 21:00) er Arne Årbog ifølge Loggboka helgas beste med 32, 5 km fri distanse opp gjennom Romsdalen fra Kjerringplassen, Åndalsnes.
Flere DL-kilometere blir det imidlertid på Kim Alsos for hans deklarerte out&return på 24,4 km. 

Lars Jones hadde en fin tur 21. mai fra Urfjellet ved Molde. Les den  entusiastiske, rikt illustrerte beskrivelsen av turen på hjemmesida hans (under "SISTE Lars-nytt" ! )  

Svenskenes hittil så fantastiske sesong kan du lese om på http://www.paragliding.se , men  knallturen  av Harald Hultĕn på 118,4 km finner du bare i Loggboka. Harald og hans følge (ca 30 stk!) er i Vågå og flyr hver juni, i år fra sankt Hans og ei uke fremover.  

=NIMBUS=


Torsdag 23.05: Ta en titt på Ivar`s distanseside  (Ivar Sandstå). Den har blant annet fylkesvise lister over de ti lengste frie distanser flydd med pg. Listene er ikke komplette, hjelp Ivar ved å gi ham beskjed om turer som du ser mangler!

=NIMBUS=


Onsdag 22.05: Oppholdet mitt i Vågå ble vellykket med fire distanseturer og mye frisk flyving. Den lengste kom under "Milslukern" og innkasserte tre forskjellige distanser, kompliserte greier! 
Først 63 utflydde km fra startstedet for milsluker- omgangen, så 66 km når jeg strakk distansen maksimalt ved å bruke track`ens absolutte ytterpunkter, dernest 90 km ( 60 km x 1,5 ) i DL ettersom jeg deklarerte et mål rett før Bjorli og klarte det! 
Turen gav en 6. plass blant Hg`ene (vi var 18 vinger tilsammen) både i i omgangen og i konkurransen totalt ettersom det ikke ble flere omganger. Å vinne Pg-klassen var ikke vanskelig, eneste deltaker! Neste år blir kanskje "Milslukern" NC-omgang for  Hg og Pg, det hadde vært moro.
Bilde: På den omtalte turen, ligger innpå fjellet et par km før Lesjaskogsvatnet.

Jens Hinderaker satte nylig ny Norges-rekord i FAI-Trekant på Voss med 41,2 km, sterkt Jens!  Werner Johannessen leverer også varene, vi gratulerer med de 181,6 km fra Øyer til midtveis i Romsdalen noe som er ny Norges-rekord for Hg klasse 2.

Svenskene flyr meget bra om dagen ( Svenska Distanseligaen ), den "verste" Magnus Østerberg (pg) med 115,9 km ! 

=NIMBUS=   
  


Onsdag 08.05:  Drar i dag til Vågå for et to ukers opphold. Gleder meg til å delta i "Milsluker`n"  (starter i morgen), Norges mest reindyrkede xc-konkurranse! Håper mange Pg stiller opp.

Når PC`en på rikssenteret blir operativ for sesongen finner du ut hva som skjer i Vågå i Aktivitetslogg for Rikssenteret.  

=NIMBUS=


Søndag 05.05: Fin flyhelg, personlig hadde jeg deklarerte turer fra Ringerudkollen begge dager, et spennende t/r-forsøk på lørdag som glapp og en kort distanse på søndag i retning Lampeland. Det var ikke min helg! 
Helgas pg-pilot på Østlandet er nok Truls Bergersen som deklarert Lampeland sammen med meg og som klarte 60 av de 67 kilometerne. Veldig bra! 
Bilde: En fornøyd Truls ved landing i Lyngdal. Fotograf Elizeth Bergersen.


På Vestlandet fortsetter Gunnar Sætre å deklarere og fly FAI trekanter, han blir vanskelig å matche i DL! 

I Aurland ble det i overkant action med en pilot i vannet med voldsom kraft (lørdag) og en pilot i fjellveggen (søndag) pga nødskjerm som ble utløst ved et uhell. La oss håpe at piloten som gikk i vannet ikke får varige skader. Han i fjellveggen slapp visstnok fra det hele uskadd.

=NIMBUS=


Onsdag 01.05: Regnet pøser ned på østlandet, kjedelige greier. Sjuk etter å fly? For litt underholdning, last ned og kjør Mike Kung`s screensaver, den er smekkfull med fine pg-bilder!

20.04 fløy Christer Bonde ei original ruta (ikke gjort før!) fra Liagardane ved Ål (Hallingdal) til Tuv (Hemsedal). Hans meget underholdende beskrivelse av turen  ligger nå med bilder på hjemmesida under "Flight to remember" 

=NIMBUS=


Mandag 29.04: Dårlig flyhelg på Østlandet mens pilotene i Ørsta fikk fine turer, Hugo Tore Svanøy lengst med 19,9 km. 

Luftet pg-sekken søndag på Sundvolden sammen med (Bilde) Cumulus Luftsport-gutta P.C. Dæhlin og Knut Røvang. Sterk høydevind som tidvis slo ned tok knekken på flyappetitten! 
Dårlig værvarsel også for 1. mai, nå må det snart løsne med de råe vårturene som vi liker så godt!


=NIMBUS= 


Søndag 21.04: Sprek helg der Arne Årsbog suste opp gjenom Romsdalen fra Åndalsnes (58,3 km) og Robin Strid fløy nordover fra Frya opp Gudbrands- dalen (II4,3 km) med Hg.
Til  sammenlikning blir resultatene til OHPGK`s ekspedisjon i Hallingdalen beskjedne men vi hadde det veldig moro! Lørdag fløy vi alle, søndag ga vi oss etter at dummyen (Peter Franks) hadde blitt ristet godt i leside/sterkvind-forhold i Liagardane ved Ål. Mer om turene våre i min loggbokrapport. 

Ellers må nevnes den fine turen til Gunnar Sæbu tidligere i uka fra Gol (Flatagrov) til Geilo med pg, første gang gjort!

=NIMBUS=


Søndag 14.04: Paragliding gir en høy spenning som vi liker men "høyspenning" og paragliding er ikke noe særlig gunstig.Les mer i klipp fra Dagsavisa! 

Sist torsdag var Stein Tore E, Zoran og meg i Hjartdal. Sterk SV vind gjorde at vi ikke tok sjansen på å fly,dette trange dalføret blir fort turbulent og farlig under slike forhold. Airmanship! 

Bilde: Stein Tore på truger i Hjartdal.


Benyttet turen til å sjekke kalibreringen på et kart fra området som jeg har hentet fra den utmerkete kartsida "GPS Resources & XC Flying" på Bjørn Hammer`s hjemmeside. Brukte metoden med å ta opp tracklog mens jeg kjørte etter en vei.

Bilde: trackloggen (rød strek) følger veien perfekt, kalibrering OK.

Veldig bra tiltak med "map-share" Bjørn!  

Begredelig flyhelg på Østlandet mens Vestlandet var brukbart med Gunnar Sætre som lengstflyvende. 

=NIMBUS=


Fredag 12.04: I dag er dette nettstedet 2 år. 
Gratulasjonene strømmer inn....
Å ha hjemmeside er morsomt men man kan bli litt skrudd i hodet av det!

=NIMBUS= 


Onsdag 10.04: Ny, mer kompakt look på startsida fra i dag! 
Ny er også
Denne siden er ment å være stedet der flest mulig forskjellige værdata-kilder er samlet, praktisk når man skal sjekke været grundig.
Enkelte kilder er mer usikre enn andre, f.eks kystvind-data som kan være sterkt lokalt preget, men skal man fly i nærheten kan disse vindmålingene gi en bra pekepinn på hva som foregår.

For full utnyttelse av værdata bør man hele tiden sammenlikne det som var meldt opp mot hvilket vær det faktisk ble. Da vil man kunne se mønstre i de avvik som foreligger og regne dem inn i kommende værvarsler. Læring heter det visst…

Oppstigningskurver til alle registrerte startsteder i Norge serverer Stein Tore E i Loggboka. Det burde dekke behovet?! Hvis ikke kan det hende at jeg på sikt lager et ”klikkekart” for bestilling av oppstigningskurver slik jeg allerede har gjort for meteogrammer. 

Ny i dag er også Andreas Fredborg sin artikkel "1 superdag... og noen bra dager" som forklarer hvordan man tyder oppstigningskurver. Artikkelen er fra  1996 men er fremdeles aktuell!    

Hvis du skulle finne ut at noen bra værdata-kilder mangler på den nye sida så gi meg beskjed!

=NIMBUS= 


Søndag 07.04: Ingen stor distansehelg på Østlandet. På lørdag skyet det tidlig til. I dag: Distanseforhold til kl 14-15, så var det igjengrodd. Stein Tore Erdal fløy 18,7 km fra Ringerudskollen. 
Vi var 12-13 pg-piloter på Ryghåsen-starten ved  Mjøndalen. Tre kom ut i rett periode, tok høyde og fløy mot Kongsberg, bra jobba! Roar S kom lengst, også han 18 km. (Mer detaljer: Loggboka.) 

Bilde: Lars Jones fortviler lørdag over nok en parawaiting-dag på Sundvolden! 


=NIMBUS=


Mandag 01.04:  Hvis Loggboka er representativ ble ikke påsken distansemessig minneverdig verken i Hallingdalen eller ellers i landet. Personlig var jeg godt i gang med "bankersturen" til Gol på 20 km men lyktes ikke. Mye snø I Hallingdalen men største problem var sterk vind. 

Bilde: Liatoppen Hotell som ligger like bak starten i Liagardane. Her kjøper vi (OHPGK) ALLTID varm sjokolade med krem etter skiturene som erstatter flyving. Det ble mange kopper sjokolade i år! 


=NIMBUS= 


Mandag 25.03: Så bærer det til fjells. På vanlig måte er vi i påsken en gjeng fra Oslo Hg&Pg-Klubb i Hallingdal. Bor på Ål og flyr til enhver tid der vinden blåser mest gunstig (Geilo,Hemsedal,Ål). Normalt gir påsken oss distanser på minst 20 km (Liagardane - Gol) men slår forholdene til vinker 50-60 km i det fjerne.... 

Ha en God Påske med fine flyturer!

=NIMBUS= 


Lørdag 23.03: Mads Nygård er nå på nettet med en stilig, filosofisk hjemmeside inneholdende bl.annet reise-pg-stoff. 

=NIMBUS=  


Torsdag 21.03: Dagen hadde potensiale på Sundvolden men overskying etter kl 12 og N-NV vind gjorde at verken termikk eller støttehang fungerte bra. Deklarerte likevel en t/r nordover på 6,8 km x 2. Kom bare  knappe 5 km avgårde. Meget rufsete på ridgen pga tilnærmet parallell vind, innklappene smalt ut som pistolskudd, "know the feeling?" !! Mer i Loggboka. 

Første dag i lufta for Sigrid Hauglann med nyvingen Sigma 5 (bildet).
Peder, Georg Robert og Rune (OPK) fløy lenge, Rune fløy en Windtech Syncro for første gang, maken til den han har bestilt. HC Botten luftet møllkulene ut av sin Omega 3 med et par kortere turer. Kort tur også for Bjørn H. (Hg) som fløy før forholdene ble brukbare.

=NIMBUS=


Søndag 17.03: Dårlig flyvær og liten flyaktivitet på Østlandet denne helga men på Vestlandet gjorde Ronny Olsen lørdag et heftig rundkast. Han forteller åpent og generøst om det i loggboken sin. Tenk hvor mange slike episoder som bare blir "feid under teppet", hemmeligholdt! 
Bra Ronny, et eksempel til etterfølgelse, ikke rundkastet altså men åpenheten rundt det!
Bilde: Knut Røvang med Omega 5 på fredag da vi var en gjeng og fløy på Norefjell. Det ble kun skliturer i høy- høy-høy-trykksvær. 

=NIMBUS=     


Torsdag 14.03: Akkurat når det begynner å bli utrivelig å paraglide (over 10 m/s) starter moroa med Blokart! Lørdag 9. mars konkurrerte vi med  Christer B`s Blokart i  7-15 m/s vind på gamle Fornebo flyplass-stripe. Først tok  alle Blokart-turer med GPS i lomma for å måle personlig max-hastighet. Prestasjonene var ganske jevne men da Peter var i sving kom ett kjempevindgust som gav ham det lille ekstra! 
Deretter seilte vi en oval bane to runder med tidtaking. Spesiellt  motvindsleggene "skilte klinten fra hveten" men vinden var i tillegg litt skiftende i styrke, det får i allefall være trøsten for de som var tregest.....

                                                     Max-hastighet                                Bane

1 Peter Franks 71,2 km/t 1 Sue Penty 8m05sek
2 Morten Plünnecke 65,4 km/t 2 Morten Plünnecke 8m22sek
3 Sue Penty 60,0 km/t 3 Bjørn Bjørnsund 8m25sek
4 Frode Halse 58,8 km/t 4 Peter Franks 8m38sek
5 Christer Bonde 55,3 km/t 5 Christer Bonde 8m42sek

6

Bjørn Bjørnsund 52,1 km/t

6

Frode Halse 9m14sek

Enda morsommere hadde det selvsagt vært hvis vi hadde hatt en Blokart hver og seilt samtidig slik det gjøres i skikkelige Blokart- konkurranser.
Vi brukte hjelm og skulle vel i tillegg hatt albuebeskyttere. Utrolig nok slapp vi fra denne friske dagen med bare ett udramatisk velt!

Bilde: Morten Plunnecke i godt driv. 

Korte mpeg videoklipp og flere still-bilder av Blokarting tatt denne dagen (begge deler med Canon Digital Ixus 300!) 
finner du på  Christers hjemmeside .
=NIMBUS= 


Søndag 10.03: Knallhelg! Lørdag var det ikke flybart pga sterk SV vind. Vi dro derfor en gjeng på nedlagte Fornebo og koste oss med meget frisk Blokart-seiling. Hadde faktisk konkurranse både i HASTIGHET(maks,GPS-målt) og TID (løype), første gang gjort i Norge?? Kommer tilbake til dette med resultater og bilder! 

I dag ble det en klassisk mars-flydag av ypperste klasse på Sundvolden der mange fløy til Gyrihaugen t/r (5-6 kmx2) og var airborn over to timer. Fint hang på SV-V vind ispedd termikk på typisk 2-4 m/s, også rapportert 6-7 m/s!

Et flott syn med hele lengden av kjeden dekket av Hgèr og Pg`er (uskarpt bilde!).

Deklarerte for moro skyld en t/r-oppgave som gikk glatt bortsett fra litt strev for med å nå vendepunktet som lå helt for enden av kjeden. Fra kl. halv fire ble det sløret himmel slik at termikken gav seg og alle etterhvert sklei ned og landet. Det var en blid gjeng som pakket sammen på isen! 

Før vi fløy underholdt Tor-Erik Stranna med motorisert Vector (bilde).=NIMBUS=    


Søndag 03.03: Dagen ble etterhvert fin på østlandet med blå himmel og forsiktig cumulusutvikling. Jakub (polsk) og jeg dro til Rykkin, er jo ekstra fordelaktig med sørvendt startsted så tidlig i sesongen. I tillegg byr Rykkin ("Solfjellstua") på en høy bergvegg som det oser termikk av! Dessverre fikk vi ikke noe støttehang, nesten nullvind og vanskelig å komme i lufta fra stupstarten. Forlenget sklitur for meg, litt lengre for Jakub som fikk mer termikk.  
Bilde: Utsikten fra starten.


=NIMBUS=


 

NIMBUS "DOWN UNDER" 2002
Lørdag 02.02:
Christer B og Nimbus reiser i dag til AUSTRALIA, nærmere bestemt xc-paradiset MANILLA i New South Wales.
Du finner rapporter derfra HER  (Gjesteboka), følg med ! Her er kartet som jeg vil referere til. Satser på å fly ut av det....
Info om flyområdet: Manilla Skysailors

=NIMBUS=  

 


Søndag 27.01: Det har vært en strålende helg for ski og skliturer med pg/hg. Jeg valgte skiene, spennende nok (bildet) ! 
På søndag var det stor aktivitet på Sundvolden med kursing både på pg og hg-sida. En hg-kurs-deltaker tok "store- svingen" rett etter start men var utrolig heldig og subbet inn over veien under start og landet der, slo bare ene låret i autovernet da han smøg seg over det! Noen cm lavere så.....
Bottombar og kjøl bøyd på hg`en. 
En pg gikk visstnok i baklengs spinn i lav høyde over isen (landinga) men kom  greit ut av situasjonen. -nok en helt normal flydag på Sundvolden !

=NIMBUS= 


Onsdag 23.01: Så er 1. PWC-omgang over i Tapalpa i Mexico med vinner Scotty Marion(USA) blant gutta (og totalt) mens Louis Crandal vant dame- klassen. Hun kom på 17.plass på totallista, uhyre sterkt! Stein Tore Erdal og Rolf Dale kom på henholdsvis 35. og 60. plass.
Andre norske pg-piloter som er i Valle de Bravo (Mexico) koser seg verre ifølge loggboka.   Jadda, snart er våren her.......(sukk)......  

=NIMBUS=


Torsdag 10.01: Øyvind E (HG) er nå i full gang med 2002 Australian Hanggliding Nationals i Hay, se resultatet fra 1.oppgave. Ta også en titt på ett lekkert sattelittfoto av skogbrannene i NSW !  

=NIMBUS=


Søndag 06.01: Australian Open er over etter 4 flydde omganger.  Øyvind E (HG) havnet på 65. plass av 88 piloter i åpen klasse, siste omgang dro kraftig ned fordi han (av ukjent årsak) skåret null i den. (Resultatlister).

Her hjemme stor aktivitet på Sundvolden i helga med HG-kursing og mange Pg`er som luftet seg i det gode været, dog bare skliturer. Pga betent hals nøyde jeg meg med å se på!

=NIMBUS= 


Fredag 04.01: Øyvind E (HG) konkurrerer i Australian Open fra 29.des til 5. jan. Arrangementet har vært hemmet av mye sterk vind men en omgang er foreløpig flydd (resultater). 

I det hele tatt er været unormalt i Australia denne sesongen, i Manilla har det vært dårlige flyforhold i ukesvis, også før brannene....

=NIMBUS=