2023 – Fridistanseligaen PG, PG Open og PG Sport

Arne Kristian Boiesen sin rekordtur på 343.0 km gjorde 2023 til et helt spesielt XC år. Forbedringen var på forbløffende 90,0 km og gjorde nærmest andre piloter til statister! Vi må tilbake til 2008 for å se en tilsvarende skrell. Da forbedret Daniel Bjørkås min gjeldende fridistanserekord på 153,6 km til 235.6 km. Og Arne Kristian var hakk i hel med 210.8 km.

I vår ble det tidlig flydd lange XC i Gudbrandsdalen. De mest aktive og dyktige var Geir Inge Lindviksmoen og Stein-Are Skogeng. Lenge lå de komfortabelt på topp i Fridistanseligaen PG. Det kunne synes som om det var en av disse to førsteplassen ville gå til. Så begynte Arne Kristian Boiesen å fly lange turer, og knuste til slutt andres håp om seier med sin ultralange fridistanse.

XContest – Fridistanseligaen 2023

Skal man komme på pallen i PG Open må man prestere noen sterke trekanter, ja helst bare trekanter! I 2021 vant Mikael Ulstrup med Tom Salamonsen på andreplass. Begge hadde kun trekanter som topp fem turer.

I år har vi nesten samme situasjonsamme, men bare nesten! Simen Eide og Simon de Villiers på henholdsvis andre og tredje plass har utelukkende trekanter. De må imidlertid se seg knepent slått av en pilot med langt færre trekanter, nemlig ingen!  Et eksempel på hvor råsterk Arne Kristian sin sesongs poengscore er.  

Spesialiseringen skjer nok i noen tilfeller pga beliggenhet. Terreng og tilgjengelighet gjør det nok for Simen og Simon enklest og mest poenggivende å fly trekanter på hjemlige strøk i vestlige Norge. Hva hadde skjedd mon tro om de to fløy fridistanse på Østlandet? Det hadde trolig blitt lange turer!

XContest – PG Open 2023

Distansekonge er den som har gjort det best når man slår sammen plasseringene fra Fridistanseligaen PG og PG Open. Årets Distansekonge er da selvsagt Arne Kristian Boiesen. På andre plass Geir Inge Lindviksmoen, mens Stein-Are Skogeng og Tom Salamonsen deler tredje plass.

Med inntoget av EN C 2-linere har forskjellen i ytelser mellom CCC/EN D og EN A-B-C vinger krympet noe. Men fremdeles vil den være der så fint at konkurransekategorien PG Sport finnes.

XContest – PG Sport 2023

VI GRATULERER PALLPILOTENE!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *